Akıllı Tarım: IoT'yi Tarım Sektörüne Getirmek - Stelab
17887
post-template-default,single,single-post,postid-17887,single-format-standard,bridge-core-2.5.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-24.4,qode-theme-bridge,qode_advanced_footer_responsive_1000,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_non_responsive,elementor-default,elementor-kit-16812,elementor-page elementor-page-17887

Akıllı Tarım: IoT’yi Tarım Sektörüne Getirmek

Akıllı Tarım: IoT’yi Tarım Sektörüne Getirmek


2018 yılında, küresel akıllı tarım pazarı yaklaşık 6,45 milyon dolardı ve 2027 yılına kadar 19,6 milyon dolar büyümesi bekleniyor. Bugünlerde giderek daha fazla tanınan Nesnelerin İnterneti başta olmak üzere, büyümesinde teknoloji önemli bir rol oynuyor.


IoT tarımı büyük bir potansiyele sahiptir ve çiftçilerin tarlalarını yönetme şeklini önemli ölçüde değiştirebilir. Ancak beklenen sonuçları elde etmek için olası zorlukları ve darboğazları göz önünde bulundurmak gerekir.

AgTech Nedir?

AgTech, süreçlerin verimliliğini artırmak ve iyileştirmek amacıyla teknolojinin tarımda uygulanmasıdır. Bu teknolojinin verimliligi cok ust duzeylere cikarabilmesi, tarımda IoT kullanımına özel bir önem verilmektedir.

 

AgTech’in arkasındaki ana fikir, teknolojik yeniliklerin yardımıyla mevcut tarımsal süreçlerin iyileştirilmesidir. Ayni zamanda tarımda teknolojinin kullanılması çevre üzerinde önemli bir etkiye sahiptir ve daha istikrarlı ve “akıllı” bir tarım sistemi sağlar. Daha spesifik örneklere ihtiyacınız varsa, şunları düşünün: toprak sağlığı izleme, içinde saklanan hayvanların tespiti, hasat işlemi sırasında ekinlerin durumu bu teknoloji sayesinde cok daha kolay tespite edilebilmektedir.

 

Akıllı tarım son derece faydalı görünse de, gelişimini etkileyen birkaç darboğaz var. Birincisi, çiftçiler olası seçeneklerin tam olarak farkında değiller ve basitçe onlar hakkında bilgi sahibi değiller. Alfa Brown tarafından 2018 yılında yapılan bir araştırmada, çiftçilerin %68’i IoT terimini ilk kez duyuyordu. Tabii ki, durum yıllar içinde değişti, ancak yine de birçok çiftçi mevcut teknolojiler ve çözümler hakkında bilgi sahibi değil. İkincisi, çiftçiler yalnızca veri toplamak için başka bir araç istemiyorlar – eyleme geçirilebilir ve değerli bilgiler istiyorlar. Bu nedenle, onlara yalnızca bilgiyi iletmek değil, aynı zamanda olası bir çözümün değerini ve belirli zorlukları ve sorunları nasıl çözebileceğini doğru bir şekilde açıklamak da önemlidir.

 

IoT’nin akıllı tarıma getirdiği birkaç önemli fayda vardır:

 

 

  1. Daha doğru kaynak yönetimi sayesinde daha iyi maliyet yönetimi ve maliyet azaltma
  1. Otomasyon nedeniyle artan verimlilik (yani belirli görevler için robotların kullanılması) 
  2. Süreçlerle ilgili içgörüler sayesinde kaynakların daha iyi tahsisi (hangi alanların daha fazla kontrole ve daha fazla kaynağa ihtiyaç duyduğu gibi);
  3. Akıllı sensörler sayesinde doğru bilgiler (sıcaklık izleme, nem izleme vb.)
  4. Rekabet avantajı, özellikle küçük çiftlikler için önemlidir.

 

Tarım için IoT Çözümleri Türleri

 

Aşağıda akıllı tarımda kullanılan en yaygın IoT çözümlerini listeliyoruz. Bunun çok genel bir liste olduğunu ve her çiftliğin ihtiyaçlarına göre benzersiz bir bireysel çözüm gerektireceğini unutmayın.

 

 

Sera otomasyonu

Her çiftçi, bir sera ortamını kontrol etmenin ne kadar zaman ve çaba gerektirdiğini bilir. Bu nedenle, sera yönetiminin otomasyonu hayatlarını çok daha kolaylaştırabilir ve daha verimli bakım sağlayabilir.

 

Akıllı IoT sensörleri, çiftçilere yalnızca seralarının durumu hakkında bilgi vermekle kalmaz, aynı zamanda gerektiğinde sıcaklığı, nemi ve ışığı otomatik olarak ayarlayabilir. Ayrıca, bir IoT sistemi, bir şeyler ters gittiğinde bir kişiyi anında bilgilendirebilir ve gerekli önleyici tedbirlerin alınmasına izin verebilir.

 

Dronlar

Tarım dronları, IoT tarımının en ilginç teknolojik yeniliklerinden biridir. Tarım arazilerinin çok büyük olduğu düşünüldüğünde, bunları el gucu ile incelemek çok fazla zaman alacaktır. Böylece, onları çalıştırmak için insan gücüne ihtiyaç duymayan otomatik dronlar, veri toplamada, alanı izlemede ve hatta ilaçlama veya mahsul ekimi gibi basit görevleri gerçekleştirmede paha biçilmez yardımcılar haline geliyor.

 

Tarımda kullanılan iki tip drone vardır: yer tabanlı ve hava İHA’ları (insansız hava araçları). Drone’lar ayrıca uzaktan kontrol edilebilir veya tamamen otonom olarak hareket edebilir. Ve hala dronların tarımda kullanımı hakkında herhangi bir şüpheniz varsa, uzmanların gelecekte tarım drone pazarının 32,4 milyar dolara ulaşacağını tahmin ettiğini unutmayın. Bu rakamlar, dronların büyük olasılıkla Hassas Tarımın temel taşlarından biri olacağını ve çiftçilerin her zaman çiftliklerinin durumundan haberdar olmalarını ve buna göre hareket etmelerini sağlayacağını açıkça göstermektedir.

 

Mahsul ve Sığır yönetimi

IoT’yi akıllı tarıma dahil etmenin bir başka harika yolu da akıllı sensörlere dayalı mahsul ve sığır yönetim cihazları kullanmaktır. Bu cihazlar şunları yapabilir:

 

 

  • Sıcaklık ve nemi izleyin ve ölçün;
  • Toprağın durumunu ve göstergelerdeki yinelemeleri izleyin;
  • Sığırların hareketini izleyin;
  • Sığırların durumunu izleyin (yani sağlık, sıcaklık);
  • Ekinlerin durumunu ve sağlıklarını izleyin.
 
 

 

Dr. Berat Denizdurduran – Elektronik Mühendisi

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.